Montera träräcke för altan & veranda

Här hittar du instruktioner och tips på hur du kan montera ditt altanräcke samt hur du behandlar och målar för bästa hållbarhet.

Ett säkert och elegant räcke

Det finns goda råd och regler att förhålla sig till när man ska bestämma höjd på ett räcke. Ska du bygga ett balkongräcke med hög fallhöjd så bör du planera för att det inte ska understiga 110 cm.  Men hur får man det snyggt?

Förr var altanräcken och staket låga för att inte störa utsikten. Men med dubbla handledare eller överliggare så går det att få till träräcket säkert, vackert och klassiskt – och du behöver inte välja så höga staketribbor. 

Räcke med dubbla överliggare & handledare

Här visar vi ett exempel på en extra överliggare som monterats mellan hörn- och mellanstolpar för att kunna välja en lägre höjd på räckesspjälan. 

Det går ju också bra att lägga den övre handledaren ovanpå stolpen. Ett ytterligare alternativ är att använda ett stålrör mellan stolparna i samma kulör.

En vacker veranda med räcke av dubbla överliggare 040 - spjäla, ribba och räckesprofil till träräcke, balkong, altan och staket.

Nymålade räcken och staket i vit färg med elegant stil och känsla av sekelskifte - Gaveldekor

Montering av en elegant trappa och trapptäcke till en veranda med vitmålade räcken i sekelskifte och 1800-tals stil - gammaldags trästaket till trapp med viktoriansk stil - Gaveldekor Snickarglädje

Över- & underliggare

Handledare och överliggare finns i många olika profiler och dem köper du raka och utvalda hos välsorterade bygghandlare. 

Underliggare kan med fördel tillverkas själv där du gerar över- och underkant några grader för god vattenavrinning.


Synlig del – Leveransmått & dimensioner av våra räckesprofiler

Upp- och nertill får du dem levererade med ytterligare 5 cm för att underlätta vid monteringen och för att kunna kapas till rätt längd.

Har du valt ett räcke i höjd 70 cm levereras den alltså med längden 80 cm.

Du kan få måtten justerade både i bredd och höjd utifrån dina önskemål. Läs mer här

Boverkets allmänna råd om höjder
https://www.boverket.se/sv/PBL-kunskapsbanken/regler-om-byggande/boverkets-byggregler/sakerhet-vid-anvandning/racken-och-ledstanger/


Beräkna höjden på det färdiga räcket

Här visar vi ett 2 exempel om du väljer räcke med synlig del på 70 eller 85 cmMåla & behandla räcke av trä

Vattenbaserad färg

  • Att du grundmålar ordentligt är av stor betydelse. Grundmåla flödigt och noggrant, helst med pensel. En liten roller kan underlätta. 
  • Slutstryk två gånger, föreslagsvis med fönsterfärg, alt. akrylat i blankare glans. (40+)
  • OBS: Vi rekomenderar pensel framför färgspruta. 

Linoljefärg
– Grundmåla flödigt och noggrant.

JavaScript seem to be disabled in your browser.

You must have JavaScript enabled in your browser to utilize the functionality of this website.